VOLUNTARIAT

voluntariat

 


 

Ce ştii despre voluntariat? Ai mai avut în decursul timpului acţiuni voluntare? Ei bine, voluntariatul este cea mai simplă acţiune pe care o putem face. Voluntariatul înseamnă să îţi dedici o parte din timpul tău unor activităţi: activităţi de tip social, umanitar, implicare în comunitate. Poate fără să ştii, acţiunile tale faţă de cei din jur au caracter voluntar. Îţi pasă de nevoile celor apropiaţi? Te implici adesea să oferi ajutor? Te implici în a lua atitudine faţă de anumite drepturi? Ai iniţiative în a proteja mediul înconjurător şi îi îndemni şi pe ceilalţi să facă acest lucru? Le împărtăşeşti altora din cunoştinţele tale sau hobby-urile tale, dorind să le arăţi lucruri noi? Iniţiezi acţiuni  prin care contribui la dezvoltarea şcolii, a locului în care trăieşti? Iniţiezi acţiuni prin care ajuţi lumea să conştientizeze unele pericole sociale? Iată! Ai caracter voluntar.

Deşi nu este remunerat, voluntariatul are multe recompense, şi poate deveni foarte util personal. Îţi poate oferi noi perspective şi chiar te poţi descoperi sau redescoperi.

Prin ceea ce facem, susţinem voluntariatul. Credem în valoarea sa deoarece ştim că el este o experienţă de învăţare ce poate aduce schimbări şi are impact direct. Oferim suport şi  dorim să ne implicăm cât mai activ social.

 

Ce obţii din voluntariat?

Voluntariatul poate fi atât recreativ cât şi plin de recompense. Vei avea ocazia să înveţi lucruri noi, să te redescoperi, îţi poţi descoperi vocaţia, îţi poţi da utilitate personală, vei putea întâlni diverşi specialişti şi oameni noi. Poţi obţine experienţa profesională atestată printr-o adeverinţă.

De ce să devii voluntar?

 • pentru a învăţa lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile;
 • pentru a câştiga experienţă în vederea obţinerii unui job;
 • pentru a face parte dintr-o echipă;
 • pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe;
 • pentru a-ți face contacte utile;
 • pentru a-ți asuma o responsabilitate;
 • pentru a te simți util;
 • pentru a face tranziția spre o nouă viață;
 • pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;
 • pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții;
 • pentru a aduce un aport comunităţii în care trăieşti;
 • pentru a te distra;
 • pentru a cunoaște şi a înţelege mai bine problemele comunităţii în care trăieşti.

Cine poate fi voluntar?

Oricine poate să devină voluntar şi să îşi aducă astfel contribuţia personală. Important este să îţi dorești acest lucru!

Oricine are ceva de oferit, de aceea, orice ajutor este binevenit. Poate ai hobby-uri pe care vrei să le împărtăşeşti? De exemplu, ai un certificat de prim-ajutor şi ai putea ţine un curs interactiv sau îţi place să lucrezi cu copii şi tinerii şi ai putea să le împărtăşeşti din cunoştinţele tale dintr-un domeniu ca muzica, pictura, şah, o limbă străină, etc.

 

Eşti student la psihologie, psihopedagogie, asistenţă socială, şi îţi doreşti să te dezvolţi din punct de vedere profesional  într-un mediu care să îţi ofere îndrumare, sau în care îţi poţi dezvolta abilităţile personale pe care le ai? Voluntariatul poate fi o opţiune bună pentru tine.

Dacă îţi doreşti să te implici sau ai pasiune pentru ceea ce faci, pentru un domeniu, sau pentru un anumit lucru, cu siguranţă poţi transmite şi celorlalţi lucruri utile pe care le pot învăţa.

 

Poţi oferi ceva înapoi comunităţii în care trăieşti.

 

Drepturile tale ca voluntar:

Ca voluntar beneficiezi de:

– dreptul de a fi tratat ca fiind un coleg cu drepturi egale şi nu ca mână de lucru gratuită;
– dreptul de a-ţi fi luate în calcul preferinţele personale, temperamentul, experiența de viaţă, studiile şi experiența profesională în acordarea sarcinii;
– dreptul de a fi informat asupra aspectelor pe care le implică activitatea pentru care îţi este solicitat sprijinul;
– dreptul la supervizare – orientare din partea unei persoane cu experienţă, bine informată, cu răbdare, atentă şi care dispune de timp pentru a răspunde nevoilor tale ca voluntary;
– dreptul la un loc unde să îţi desfăşori activitatea;
– dreptul de a fi promovat și a îţi fi acordată din ce în ce mai multă responsabilitate, în conformitate cu rezultatele avute;
– dreptul de a fi ascultat și de a juca un rol în planificarea activităţilor, de a te simți liber să faci sugestii şi de a-ți fi respectate opiniile;
–  dreptul la recunoaşterea şi exprimarea aprecierii pe care o meriţi.

 

Responsabilităţile tale ca voluntar

Ca voluntar trebuie să:
–    Fii convins – cercetează-ți sentimentele și fii sigur că vrei să ajuți alți oameni!
–    Fii sigur – nu îți oferi serviciile până nu ești convins de valoarea a ceea ce poți face!
–    Fii loial – oferă-ţi sugestiile, dar respectă regulile; nu critica ceea ce nu înțelegi!
–    Fii dispus să înveţi – instruirea este esenţială pentru a-ți putea desfăsura activitatea în bune condiții!
–    Spui ce gândeşti – întreabă ceea ce nu înțelegi; nu-ți păstra pentru tine semnele de întrebare și frustrările pentru că astfel nu te ajuți nici pe tine, nici pe ceilalţi!

 • Învaţă tot ce poţi – Documentează-te asupra cazurilor şi cauzelor pentru care luptă fundaţia!
 • Acceptă supervizarea – Poţi fi mult mai de ajutor dacă respecți sfaturile şi îndrumările care ți se oferă, precum și dacă priveşti verificarea îndeplinirii sarcinilor tale ca un ajutor și nu ca un afront sau o dovadă de neîncredere.
 • Fii de încredere – Fă ceea ce te-ai angajat să faci și nu promite lucruri dacă nu ești sigur că le şi poţi înfăptui!
 • Fii un membru al echipei – integrează-te şi sprijină-i pe ceilalți!

 

Ce pot face voluntarii?

Ca voluntar, poți ajuta centrul Med Hub în acţiunile sale sociale.

Ne poţi fi alături prin:
– consiliere și informare a publicului țintă în diferitele acțiuni sociale.

 

Cum pot deveni voluntar?

Ne poţi scrie la adresa medhub.office@gmail.com. Spune-ne ce te motiveazăsă devii voluntar în cadrul centrului nostru. Ne poţi trimite şi un CV.